Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kopřivová polévka s medvědím česnekem

Ty krásné, mlaďoučké, šťavnaté, tmavě zelené rostlinky, které rostou skoro všude, jsou spolu s medvědím česnekem jedněmi z prvních poslu přicházejícího jara. Jejich využití v domácnosti je mnohostranné. Obsahují mnoho užitečných látek, které při správném zpracování dodají tělu mnoho dobrého.
Rubrika: Polévky
|
Typ článku: Recepty

2 menší cibule, 4 lžíce olivového oleje, 2 větší brambory, 1 větší mrkev, 4 lžíce jáhel, 1 lžička sušeného zeleninového bujonu, 6 hrstí mladých jarních kopřiv, 3 hrsti medvědího česneku, špetka černého pepře, špetka muškátového květu, hrst opražených slunečnicových nebo dýňových semínek, mořská sůl

Na hrubší kousky nakrájenou cibuli vložíme do hrnce s rozehřátým olejem a smažíme dorůžova. Zalijeme 1,8 l vody, přidáme na kostky nakrájené brambory, mrkev a propláchnuté jáhly. Osolíme, vsypeme bujon a vaříme, dokud se jáhly neuvaří (trvá to asi 20 minut).

Nyní zpracujeme kopřivy. Důkladně je propláchneme ve studené vodě (klidně i dvakrát) a přebereme (odstřihneme hrubší stonky a kořínky). V případě, že natrháme starší kopřivy, používáme pouze listy. Při trhání a mytí používáme gumovou rukavici, pokud ji nemáme, kopřivy před nakrájením spaříme, vyhneme se tak popálení.

Kopřivy vložíme do vroucí polévky a povaříme asi 2 minuty. Odstavíme, přidáme medvědí česnek, pepř a muškátový květ a rozmixujeme. Dochutíme dle potřeby solí a na talíři posypeme praženými semínky.

Tip: Mimo sezonu můžeme kopřivu nahradit listovým špenátem a medvědí česnek klasickými stroužky. Polévka bude podobná, hlavně barvou.

Recepty pocházejí ze Zeleninové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress

Počet přečtení: 83
Datum: 9. 10. 2025