Kouření versus kapusta
V jedné studii požádali 30 mužů s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, aby po dobu tří měsíců každý den vypili tři až čtyři dávky kapustové šťávy. To je, jako kdyby snědli během tří měsíců přes třináct a půl kilo této zeleniny, což je množství, které by průměrný Američan jedl skoro sto let. A co se stalo? Zezelenali a začali fotosyntetizovat?
Ne. Ale kapusta dokázala podstatně snížit jejich špatný cholesterol (LDL) a nabudit cholesterol dobrý (HDL), asi jako kdyby uběhli skoro 500 kilometrů. Na konci studie byla u většiny účastníků zjištěna zvýšená aktivita antioxidantů.
U některých z nich však tato aktivita nezaznamenala žádné zlepšení. Tato menšina byli kuřáci. Tělo zřejmě vyčerpalo své antioxidanty na to, aby bojovalo s volnými radikály, které vznikly při kouření. Pokud jsou vaše kuřácké návyky takové, že smažou povzbuzující antioxidační účinek osmi set porcí kapusty, pak už je opravdu načase je opustit.
Antioxidanty na špičku nože
Kategorie potravin, která obsahuje v průměru nejvíc antioxidantů, nese název bylinky a koření.
Řekněme, že si připravujete pěknou zdravou misku celozrnných těstovin s omáčkou či marinádou. Dohromady taková miska může obsahovat až 80 jednotek antioxidační síly (přibližně 20 jednotek z těstovin a 60 z omáčky). Přidejte hrst růžiček brokolice povařené v páře a můžete skončit s lahodným pokrmem o síle 150 jednotek. To není špatné. A teď jídlo posypte jedinou čajovou lžičkou sušeného oregana nebo majoránky, sladšího a lahodnějšího dvojčete oregana. To stačí ke zdvojnásobení antioxidační síly vašeho oběda na více než 300 jednotek.
A co takhle miska ovesných vloček ke snídani? Přidáním pouhé půl lžičky skořice můžete zesílit antioxidační účinek tohoto pokrmu z 20 jednotek na 120. A pokud vám nevadí výrazná chuť, přidejte špetku mletého hřebíčku, to pozvedne vaši skromnou snídani až na antioxidační skóre 160 jednotek.
Potraviny rostlinného původu jsou samy o sobě bohaté na antioxidanty, ale když využijete příležitosti k tomu, abyste si trochu okořenili život, bude vaše jídlo ještě zdravější.
NutritionFacts.org