Kuskusové karbanátky se sezamem
Lehká varianta karbanátků. Upečené jsou měkké a příjemné na chuť i vzhled. Drží pohromadě i bez přidání jakéhokoli pojiva (třeba vajíčka) díky obsahu škrobu v kuskusu, který se po uvaření rozloží a hmotu váže. Karbanátky jsou vhodné na snídani, oběd i večeři, záleží na použití.
Zavaříme vodu, přidáme všechny suroviny až po petrželovou nať (včetně) a vaříme na mírném ohni na hustou kaši asi 10–12 minut. Po odstavení zamícháme olej a necháme chvíli ustát. Dávkovačem na zmrzlinu dávkujeme směs na vymaštěný plech, kopečky zploštíme a posypeme sezamem. Pečeme ve vyhřáté troubě 15–20 minut. Podáváme s bramborovou kaší, luštěninovou kaší nebo zadělávanou zeleninou. Karbanátky můžeme využít i na výrobu burgrů do celozrnného pečiva se zeleninou.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.