Kuskusový nářez se špenátem
Na oleji a vodě podusíme cibulku. Po vydušení přidáme droždí a osmahneme ho, až začne vonět. Zalijeme vodou, ochutíme a necháme zavařit. Přidáme kuskus a kukuřici a společně vaříme asi 10-12 minut na mírném plameni (občas promícháme). Přidáme blok mraženého špenátu, který se nám pomalu rozpustí a projde varem. Celý obsah hrnce by měl (s rozvařeným kuskusem) dosáhnout husté kašovité konzistence.
Zamícháme sójové mléko (sójovou smetanu) a utřený česnek, případně dochutíme a necháme projít varem. Obsah nalijeme do vymaštěné (vysoké) formy na dortové korpusy (podle uvážení i jiné) a na povrchu uhladíme. Necháme chvíli tuhnout, potřeme zlehka olejem a necháme v lednici úplně vychladnout.
Nářez krájíme optimálně ještě před odstraněním formy. Po uvolnění či vyklopení obsahu jej opatrně překládáme na talíř, na kterém ho budeme podávat. Servírujeme s cibulí, chlebem, zeleninou. Můžeme jej také ohřát a podávat s brambory a zeleninou.
Podle přidané suroviny dostane výsledek charakteristickou barvu a chuť. Hustá konzistence je zabezpečená použitím dostatečného množství rozvařeného škrobovitého kuskusu.
Kuskusový nářez je výrobkem "studené kuchyně". Je vhodný ke snídani nebo jako lehká večeře (resp. ohřátý i k obědu). V případě, že nám špenát příliš nechutná, můžeme jej v receptu nahradit rajčatovým protlakem, mletou paprikou, strouhaným uzeným tofu apod.