Lékař mi kdysi doporučil při vředové chorobě žaludku pít mnoho mléka a smetany, ale můj stav se stále zhoršuje.
To je zkušenost mnohých pacientů se žaludečním vředem. Mléko sice přechodně neutralizuje kyselinu v žaludku, ale následně – protože obsahuje bílkovinu – vyvolává její zvýšenou sekreci. A co je ještě horší: pacient, který reaguje normálně na zvýšený obsah kyseliny v žaludku bolestí, po mléku bolest necítí, přestože vřed se může dále vyvíjet.
Rubrika: Další nemoci
| Typ článku: Poradna výživy
Podle současných vědomostí se při vředovém onemocnění doporučuje vyloučit: mléko a mléčné výrobky, slané a uzené potraviny, alkohol, černou kávu, čaj a kolové nápoje. K potravinám, které nejúčinněji podporují hojení vředů, patří: banány, zelí, červená fazole, feferónky a pálivá paprika, česnek.
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
Počet přečtení: 7421
Datum: 19. 9. 2010