Lidé s vysokým krevním tlakem touží po soli
Nová studie otevřela znovu onu těžkou otázku: Co bylo dříve, slepice nebo vejce? Nejprve vznikne hypertenze a poté je třeba řešit příjem soli, anebo mají někteří lidé závislost na soli a proto jsou náchylnější ke vzniku artériové hypertenze? Několik studií totiž už dříve potvrdilo, že by mohla existovat genetická predispozice k vyhledávání slané chuti.
Výzkum, jehož výsledky byly zveřejněné na kongresu v San Franciscu v květnu 2013, sledoval 44 seniorů ve věku asi 73 let, mezi nimiž bylo šestnáct těch, kteří měli normální krevní tlak. Realizovali s nimi dva testy; v prvním z nich dostali tři kousky bílého chleba s různým obsahem soli a měli si vybrat, který jim nejvíce chutná. 68 % účastníků s vysokým krevním tlakem si vybralo – oproti 31 % účastníků s normálním tlakem – ten, který obsahoval nejvíce soli.
Po dvou týdnech účastníci absolvovali podobný test, ve kterém byl ale chléb kromě soli ochucený i bylinkami. V této situaci si slanější chléb vybralo už jen 14 % účastníků s hypertenzí – a žádný s normálním krevním tlakem.
Autoři studie si změnu výběru po ochucení chleba neumějí s jistotou vysvětlit; může to však sloužit jako jeden z návodů, jak si od slané chuti odvyknout. V každém případě je třeba si uvědomit, že často tradovaný názor, že tělo „si řekne, co potřebuje“ v žádném případě neplatí – a u pacientů s hypertenzí je tomu přesně naopak. Musí si na svoji chuť dávat velký pozor!
American Society of Hypertension, May 2013