Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Lilková pomazánka

1 velký lilek (baklažán), 2 stroužky utřeného česneku, 1 zelená cibulka, nakrájená, 1/4 šálku nakrájené petrželové nati, 1 pl citronové šťávy, 1/2 čl kopru

Odkrojte stonek a propíchejte lilek po celém povrchu vidličkou. Vložte jej na rošt do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečte asi jednu hodinu, až je lilek měkký a na slupce se udělají vrásky. Pak jej vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Jakmile vychladne tak, že jej můžete vzít do ruky, oloupejte jej a nakrájejte. Vložte s ostatními ingrediencemi do mixéru a mixujte tak dlouho, až dosáhnete hladké konzistence. Před podáváním vychlaďte.

Do této pomazánky (omáčky) můžete namáčet různé druhy syrové zeleniny, jako je brokolice, květák, mrkev nebo cuketa. Je možné ji také namazat na celozrnný pšeničný chléb či použít jako náplň arabského „pita“ chleba. Když přidáte při mixování více vody, získáte zajímavý salátový dresink. Poslouží také jako sendvičová pomazánka.

Počet přečtení: 3910
Datum: 18. 1. 2009