Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Lze nějak prokázat, která zdravotní doporučení jsou skutečně pro zdraví prospěšná?

Porovnáváme-li výkonnost dvou sportovců, obvykle shromažďujeme výsledky ze závodů, kde oba startovali společně, případně jejich jednotlivé výsledky dosažené na různých místech, které jsou ale srovnatelné - například dosažené časy. Porovnáváme-li dvě odrůdy pšenice, například jejich výnosy, potom obvykle shromažďujeme výsledky z pokusných stanic, ve kterých byly tyto odrůdy vedle sebe ve stejných podmínkách vysety.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Když máme výsledky třeba z deseti stanic, tak můžeme říci, která odrůda je lepší, respektive za jakých podmínek je lepší. (Můžeme si všimnout, že ty údaje, o které se opíráme, jsou až na výjimky nakonec vždycky čísla.)

K rozšíření kouření kdysi značně přispěl jeden lékař, který jezdil po královských dvorech po celé Evropě a nabízel kouření cigaret jako nesmírně mocný léčebný prostředek. Později, po celá staletí, až do doby po druhé světové válce, statisíce lékařů pozorovaly své spoluobčany, své pacienty, kteří kouřili, a nikdo z těchto lékařů nedokázal prostředky lékařské vědy prokázat, že kouření je škodlivé. Až statistická srovnávání kuřáků s nekuřáky prováděná po celém světě však prokázala, že kuřáci jsou oproti nekuřákům mnohokrát častěji postihováni rakovinou plic.

Uvědomme si, co je na tom podstatného. Zdravotní škodlivost kouření je obrovská. Zvýšení úmrtnosti na rakovinu plic je desetinásobné. Málokdy se setkáme s tak jasnou závislostí. Přesto však lékařská věda sama o sobě, tedy bez matematiky statistiky, nedokázala škodlivost kouření prokázat.

Obdobně tomu je, srovnáváme-li, jak dva různé typy stravy působí na zdraví. Pokud se nebudeme opírat o matematiku statistiku a pokud ke svým závěrům dojdeme vlastním uvažováním a ne na základě třeba pročtení stejné knihy, můžeme dospět k tisíci zcela různých zdůvodnění. Naproti tomu, máme-li konkrétní šetření srovnávající zdravotní stav lidí s prvním typem stravy a zdravotní stav lidí s druhým typem stravy, pak výsledek je jediný. Matematicko-statistické zpracování výsledků těchto šetření nám jednoznačně ukáže, zda je mezi zdravotním stavem těchto dvou skupin lidí rozdíl a pokud rozdíl je, tak uvidíme, při kterém typu stravy jsou lidé zdravější a hlavně uvidíme, o jak mnoho jsou zdravější.

Uvědomme si, že závěry, které se neopírají o právě popsaná jasně ověřitelná fakta, jsou z vědeckého hlediska bezcenné. Nemůžeme tvrdit, že jeden ze dvou běžců je lepší, a neopírat se přitom o jeho konkrétní výsledky. Nemůžeme tvrdit, která odrůda pšenice je lepší, dokud ty odrůdy skutečně nevysejeme a nezískáme konkrétní fakta. Nemůžeme tvrdit, že kouření zdraví nepoškozuje, přesvědčují-li nás fakta o opaku. A nemůžeme tvrdit, že určitý druh stravy zdraví prospívá, nemáme-li toto tvrzení podepřeno konkrétními údaji.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 1878
Datum: 11. 5. 2009