Má při cukrovce nějaký význam způsob, jakým vařím?
Když je např. neloupaná rýže rozemleta na rýžovou mouku, pak stejné množství mouky způsobí větší vzestup krevního cukru, než bylo-li konzumováno celé rýžové zrno. Dokonce i narušení vláken, ke kterému dochází při použití kuchyňského mixéru, mění reakci krevního cukru a inzulinu. Chceme-li tedy mít ze stravy co největší prospěch, měla by být konzumována syrová a v přirozeném stavu. Taková strava však je pro většinu z nás nevyhovující, navíc výhody požívání veškerých potravin v syrovém stavu nejsou nijak velké.
U téměř každého diabetika platí, že samotné uvaření nebo semletí potravy, nedojde-li k odstranění vlákniny, nemá pro jeho stav vážné výživové důsledky – a potrava bude naopak pro něj mnohem stravitelnější.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob