Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Má při cukrovce nějaký význam způsob, jakým vařím?

Vaření potravin zvyšuje stravitelnost sacharidů tím, že je rozkládá na jednodušší cukry, a krevní cukr tudíž stoupne poněkud rychleji na o trochu vyšší úroveň. Reakci krevního cukru změní i pouhé rozemletí určité potraviny.
Rubrika: Cukrovka
|
Typ článku: Rady lékaře

Když je např. neloupaná rýže rozemleta na rýžovou mouku, pak stejné množství mouky způsobí větší vzestup krevního cukru, než bylo-li konzumováno celé rýžové zrno. Dokonce i narušení vláken, ke kterému dochází při použití kuchyňského mixéru, mění reakci krevního cukru a inzulinu. Chceme-li tedy mít ze stravy co největší prospěch, měla by být konzumována syrová a v přirozeném stavu. Taková strava však je pro většinu z nás nevyhovující, navíc výhody požívání veškerých potravin v syrovém stavu nejsou nijak velké.

U téměř každého diabetika platí, že samotné uvaření nebo semletí potravy, nedojde-li k odstranění vlákniny, nemá pro jeho stav vážné výživové důsledky – a potrava bude naopak pro něj mnohem stravitelnější.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 3496
Datum: 14. 1. 2009