Maminky by se měly vyhýbat hranolkům anebo bramborovým lupínkům
Těhotné ženy a kojící matky by měly velmi omezit –anebo zcela vyloučit – konzumaci hranolků, bramborových lupínků a dalších potravin, které obsahují chemikálii akrylamid – k tomuto poznatku dospěli vědci na základě výsledků studie vypracované na Institutu pro biomedicínský a farmaceutický výzkum v německém Norimberku.
Rubrika: Zdraví ženy
| Typ článku: Studie
Nenarozený plod i novorozené děti jsou totiž velmi citlivé na potenciálně škodlivé účinky akrylamidu, u kterého se předpokládají karcinogenní účinky. Akrylamid je vysoce rozpustný ve vodě a plod i malé děti mají v těle vyšší obsah vody než dospělí. Mozková bariéra není u nich navíc ještě zcela rozvinuta, takže akrylamid, který může poškodit nervy, se spíše může dostat do mozku a způsobit jeho poškození.
Problémem je zřejmě smažení hranolků a dalších podobných výrobků za teplot, které převyšují 140 stupňů Celsia. Běžně se používají teploty až 180 stupňů C.
Počet přečtení: 3301
Datum: 12. 1. 2007