Mandlová brokolicová polévka
Den předem namočené mandle slijeme a zalijeme vroucí vodou. Asi po deseti minutách je oloupeme, nasypeme na pánev a nasucho orestujeme.
Nahrubo nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova. Přidáme saturejku, na plátky nakrájený česnek a opět krátce orestujeme. Zalijeme 2 l vody, přidáme na kostky nakrájenou bramboru, osolíme a vaříme, dokud brambory nezměknou.
Brokolici opláchneme, odkrájíme zelené růžičky a uchováme je stranou. Stonky a vrch košťálu nakrájíme na malé kostky a dáme vařit do polévky.
Jakmile je zelenina měkká, přidáme 2/3 mandlí, asi 200 ml vody, limetkovou šťávu, opepříme a přivedeme k varu. Nakonec vložíme růžičky brokolice, které vaříme pouze 4 minuty.
Odstavíme a rozmixujeme na jemný krém. Na talíři pak posypeme zbytkem nasekaných mandlí. Můžeme ještě dozdobit různými čerstvými výhonky či klíčky, nebo podáváme s krutony.
Mandle jsou plnohodnotná surovina, která zasytí a dodá tělu tolik potřebnou vlákninu, ale draslík, hořčík nebo vápník. Ve spojení s brokolicí vytvoří skvělou krémovou polévku plnou vitamínů. Kdo by odolal takovému množství zdravého a dobrého v jedné misce polévky?
Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.