Maso a mozkové mrtvice u žen
Asi 80 procent případů mozkové mrtvice je výsledkem ucpání mozkové cévy. V prosinci 2010 zveřejnil časopis Stroke výsledky studie, která se zabývala vztahem mezi konzumací tmavého masa a rizikem mozkové mrtvice u 34 670 Švédek ve věku od 39 do 73 let.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
Na začátku sledování v roce 1997 netrpěla žádná z těchto žen rakovinou ani kardiovaskulárním onemocněním. Během deseti let došlo u sledovaných žen k 1 680 mozkovým mrtvicím.
Skupina žen, které jedly více než 85 gramů tmavého masa denně, vykazovala o 22 % vyšší výskyt mozkové mrtvice než skupina žen, které jedly méně než 35 gramů tmavého masa denně. Podobný vztah byl zaznamenán při konzumaci uzenin. Ženy, které jedly denně více než 40 gramů uzenin, měly o 24 % vyšší riziko mozkové mrtvice než ženy, které jedly denně v průměru méně než 15 gramů uzenin.
Výsledky jsou důsledkem obsahu tuku v tmavém mase. Uzeniny jsou navíc bohaté na sodík, který souvisí s vysokým krevním tlakem a tedy i mozkovými mrtvicemi.
Stroke, 2010
Počet přečtení: 2987
Datum: 15. 9. 2014