Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Matka příroda měla opět pravdu – celá rajčata jsou zdravější než oloupaná

Značné množství vědeckých studií svědčí o tom, že výrobky z rajčat snižují riziko rakoviny tlustého střeva a prostaty. Předpokládá se, že je to důsledkem vysokého obsahu karotenoidů, specificky lykopenu a betakaroténu.
|
Typ článku: Studie

Z tohoto důvodu se často doporučuje rajčatový protlak, který má vysokou koncentraci karotenoidů. Při výrobě rajčatového protlaku se ovšem rajčata zbavují slupek. V nové studii, která zkoumala účinky rajčatového protlaku obohaceného o extrakt ze slupek rajčat, se ukázala vyšší účinnost a větší zdravotní prospěch.

J Nutr April 1, 2005 vol. 135 no. 4 790-794

Počet přečtení: 3689
Datum: 4. 12. 2012