Bio rajčata jsou menší, ale chutnější a zdravější
Přesněji, bio rajčata měla o 57 procent vyšší obsah vitaminu C a přibližně o 100 procent vyšší množství antioxidačních sloučenin známých jako fenoly.
Ačkoli většina spotřebitelů předpokládá, že biopotraviny obsahují menší množství chemikálií, nová studie zjistila, že ve skutečnosti mají také vyšší obsah zdraví prospěšných nutričních látek. Hlavní důvod podle vědců spočívá v tom, že rostliny pěstované ekologicky zažijí během života přirozený „stres" ve formě škůdců a nemocí (jelikož nejsou chráněné syntetickými pesticidy a povzbuzované k rychlému růstu umělými hnojivy), a tak si na svou obranu vytvoří více antioxidantů.
Výzkumníci srovnávali váhu a biochemické složení rajčat sklizených z 30 rostlin na dvou farmách v Brazílii, jež byly od sebe vzdálené asi 1,5 kilometru. Jediný rozdíl byl v tom, že jedna farma užívala postupy ekologického zemědělství, zatímco druhá používala více „konvenční" postupy. Na biofarmě nebyly používány syntetické pesticidy a jediným hnojivem byl kompost. Na druhé farmě byla rajčata přihnojována syntetickými hnojivy a ošetřována hubícím prostředkem FASTAC 100.
Vědci zjistili, že zatímco bio rajčata vážila asi o 40 procent méně než konvenční, měla dramaticky vyšší množství několika silných antioxidantů. Měla také větší množství přírodních sacharidů, které způsobují plnější chuť.
Fenoly zahrnovaly lykopen, u kterého byla prokázána schopnost zpomalit růst nádorů a redukovat riziko rakoviny prostaty. Výzkumníci také zjistili, že enzym „fenylalaninammonia laysa" (PAL) byl o 100 procent aktivnější v bio rajčatech než v konvenčně pěstovaných.
Všechny tyto sloučeniny pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu v těle, a proto mohou pomáhat redukovat riziko chronických onemocnění jako je rakovina, srdeční nemoci a demenci. Antioxidanty také zpomalují efekt stárnutí.
David Gutierrez, převzato z www.bio-info.cz