Měkký sýr
Do mixéru vložíme šálek vody a kešu ořechy; rozmixujeme je na kaši. Přidáme všechny ostatní přísady a znovu vše dohladka rozmixujeme. Přidáme druhý šálek vody (horká voda zkrátí dobu přípravy) a ještě krátce mixujeme.
Směs za stálého míchání zahříváme v silné pánvi, dokud nezačne vřít a bublat. Necháme vychladnout.
Podle tohoto receptu můžeme vyrobit jemnou, chutnou náhradu za měkký tavený sýr. Neobsahuje tyramin, kterého je v klasickém taveném sýru nadměrné množství. Nabízí velké možnosti použití. Tento sýr můžeme použít jako omáčku (podáváme-li ji k pečeným kukuřičným chipsům, přidáme do ní mírně pálivou zelenou feferonku), na pizzu, zeleninu anebo všude tam, kde je vhodné použít roztavený sýr.
http://www.countrylife.cz/kesu-orechy-100-g-country-life
Z knihy Neila Nedleyho Život bez deprese. Vydal Advent-Orion.