Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Méně tuků i pro malé děti

Nová finská studie ukazuje, že se stravou, která je vhodná pro prevenci nemocí srdce a cév, lze začít již u dětí mladších jednoho roku. Výzkumníci rozdělili 1 054 rodin s dětmi ve stáří do půl roku do dvou skupin. Když děti dosáhly věku šesti měsíců, tedy obvyklého období ukončení kojení, asi polovině rodičů se dostalo informace o tom, jak je pro prevenci srdečních onemocnění důležité, aby dávali svým dětem stravu s nízkým obsahem tuků.
|
Typ článku: Studie

Studie děti sledovala až do věku čtyř let. Rodičům ve zkoumané skupině bylo doporučeno, aby dětem po odstavení dávali pouze nízkotučné mléko, aby servírovali hodně zeleniny, používali místo másla rostlinné oleje a podávali pouze libové maso a nízkotučné sýry.

Výsledkem těchto rad bylo, že jejich děti měly ve stravě méně saturovaných tuků a více komplexních uhlohydrátů než děti v kontrolní skupině. I přes to, že příjem tuků byl znatelně nižší, než jsou doporučované hodnoty pro děti do dvou let, příjem vitaminů, minerálů a dalších důležitých živin mezi oběma skupinami byl podobný. Nepotvrdily se tedy obavy, že nízkotučná strava bude znamenat snížení příjmu vitamínů rozpustných v tucích, jako je např. vitamin E. Děti ve sledované skupině neměly ani žádné zdravotní problémy, které by souvisely s nižšími hladinami vitamínu D a železa ve stravě.

Podle současných výživových doporučení se udává, že příjem tuků by neměl být v prvních dvou tří letech života nijak omezován a pak by měly kalorie z tuků tvořit méně než 30% celkového denního příjmu kalorií.

Výsledky této finské studie naznačují, že tato současná doporučení příjmu tuků v raném dětství pravděpodobně značně přeceňují skutečnou potřebu dětského organismu.

Počet přečtení: 3503
Datum: 7. 4. 2003