Mozkové neurotransmitery
Nedostatek serotoninu může způsobovat i neschopnost zůstat v klidu, nespavost nebo občasné pocity paniky či hrozící zkázy. Frustrační tolerance má tendenci klesat, což znamená, že i mírné až středně silné stresory člověk nezvládá dobře.
Pocity hlubokého smutku s návaly pláče nebo pocity prázdnoty bývají často důsledkem nedostatku serotoninu. Další projevy spolu s chybami myšlení mohou vést k obsedantně kompulzivní poruše nebo sociálním fobiím. Při takových příznacích nebo projevech je nezbytné, aby jedinec udělal vše, co je nezbytné pro přirozené zlepšení hladiny serotoninu.
Léky, které manipulují se serotoninovými receptory, mohou přinést selektivní a omezené zlepšení některých z těchto příznaků, ale s častým zhoršením impulzivity a postojem „je mi to jedno“, a to i ve věcech, na kterých by nám mělo záležet natolik, že bychom se měli snažit je změnit. I při těchto přínosech polovina lidí ukončí užívání léků kvůli obtěžujícím fyzickým vedlejším účinkům.
Pokud tedy máte některý z těchto příznaků, může vám zvýšení hladiny serotoninu přirozenou cestou změnit život. K tomu je zapotřebí nejen tryptofan, prekurzor serotoninu, ale i dostatek sacharidů, aby se tryptofan dostal do mozku. Kromě toho může pomoci vyšší množství hořčíku a vitaminu B6, jasné světlo a fyzické cvičení.
Pokud tato opatření nepřinesou výraznou odezvu do dvou týdnů, může pomoci doplněk stravy 5-HTP. Pokud je příznakem nespavost, může pomoci užívání 5-HTP v blízkosti spánku.
Noradrenalin
Zvýšení hladiny noradrenalinu vyžaduje nejen potraviny s vysokým obsahem tyrozinu, ale také potraviny s nižším obsahem bílkovin a vyšším obsahem přírodních sacharidů. Kromě toho je pro tvorbu jeho dostatečného množství nutný dostatek folátů (vitamin B9) a vitaminu B12. Proto mohou lidé s nízkým obsahem vitaminu B12 po injekci B12 zaznamenat obrovský nárůst energie.
Mezi dobré zdroje vitaminu B12 patří například potravinářské kvasnice značky Red Star, obohacené snídaňové cereálie, obohacená rostlinná mléka a doplňky stravy s vitaminem B12 (hydroxykobalaminem).
Dopamin
Nedostatek dopaminu může negativně ovlivnit sociální vztahy. V některých případech může vést ke sníženému libidu a nechutenství (což vede k anorexii). Kromě toho může také negativně ovlivnit touhu po lásce a přátelství.
Jedním z nejčastějších příznaků nedostatku dopaminu nebo dopaminových receptorů je ztráta chuti učit se novým věcem. Mnoho případů předčasného ukončení školní docházky je způsobeno právě deficitem dopaminu. Dopamin zvyšuje motivaci. Způsobuje také, že chceme, toužíme, hledáme a pátráme.
K tvorbě dopaminu musíme mít v mozku dostatek tyrosinu, folátů a vitaminu B12. Velmi pomáhají rostlinné zdroje s nižším obsahem bílkovin a vyšším obsahem přírodních sacharidů, které se konzumují v celých rostlinných zdrojích, vcelku (ne odšťavněné nebo rafinované).
Nezdravá strava (bohatá jídla, sladké bonbony a čokoláda) a nezdravé sexuální praktiky snižují dopaminové receptory a hladinu dopaminu. To může mít za následek větší citlivost a podrážděnost při běžných životních nepříjemnostech. Úzkost pak stoupá.
Snížená kontrola impulzů má za následek oslabenou schopnost předvídat následky a oslabenou vůli. To je důvod, proč někteří lidé s deficitem dopaminu bojují se závislostí na jídle a/nebo sexu a proč někteří lidé přibývají na váze a stávají se obézními. Obnovení dopaminu i dopaminových receptorů někdy vyžaduje 90denní restart, kdy člověk zcela abstinuje od návykových potravin a/nebo sexu, aby se obnovila hladina dopaminu i dopaminových receptorů.
Lidé s depresí nebo úzkostí mají často nedostatek více než jednoho z těchto důležitých neurotransmiterů a někteří mají nedostatek všech tří.
Žádný cholesterol a kyselina arachidonová
Výživa pro mozek
Tyrosin: meloun, mandle, čočka, celozrnné obiloviny (pšenice a oves), banány, fazole lima, avokádo, mořské řasy (spirulina) a sušené pražené sójové boby.
Bez cholesterolu: celozrnné produkty, ovoce, zelenina a ořechy.
Železo: mořské řasy, sójové boby, dýňová a sezamová semínka, kešu oříšky, rozinky a sušená rajčata.
Thiamin: makadamové ořechy, pistácie, čerstvý zelený hrášek, edamame, tmavé fazole a chřest.
Cholin a betain: quinoa, špenát, zelené sójové boby a červená řepa.
Resveratrol: borůvky, černé hrozny, arašídy a brusinky.
Omega-3: vlašské ořechy, pekanové ořechy, červená paprika, avokádo, borůvky, římský salát, špenát, len, chia a konopná semínka.
Foláty: černý hrách, fazole pinto, černé fazole, cizrna, chřest a špenát.
B12: Obohacené snídaňové cereálie a obohacená rostlinná mléka, pivovarské kvasnice.
Z Nedleyho programu pro zotavení z deprese a úzkosti. Vydala organizace NedleyHealth.