Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Myslím, že jedno ze základních pravidel zdravé výživy je, že strava by měla být pestrá. Souhlasíte?

Málokterá koncepce stravy je tak všeobecně známá a všeobecně přijata, jako ta, že strava by měla být rozmanitá, co nejpestřejší. Tato koncepce je však tak neurčitá, že umožňuje všechny zlozvyky racionálně zdůvodnit. Kdokoliv, kdo jí cokoliv nezdravého, si může říci, vždyť přece strava má být pestrá, mají v ní být obsaženy všechny složky.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Kdyby se podobná představa, jako je koncepce pestré stravy, hlásala i v oblasti životosprávy, mohli bychom tvrdit, že životospráva má být co nerozmanitější, čili každý by měl trochu kouřit, trochu požívat heroin a jiná narkotika, trochu destiláty alkoholu atd. atd.

Koncepce pestré stravy vznikla v době, kdy se sice již vědělo, že ve stravě jsou některé složky, které jsou nepostradatelné, ale tyto složky nebyly ještě všechny známy. Pokud si někdo chtěl zajistit příjem všech těchto složek, tak skutečně optimální postup byl, aby jeho strava byla co nejpestřejší. Dnes ale věda o výživě pokročila o mnoho dále. Víme, které složky ve stravě potřebujeme, víme, že v některých potravinách je hodně vitaminů, minerálů a dalších nepostradatelných látek, a v jiných naopak málo. Již jen na základě tohoto poznání bychom mohli lidem říci, že by měli jíst hlavně potraviny z celého zrna, brambory a jinou zeleninu a ovoce.

Koncepce pestré stravy vznikla v době, kdy ještě nebylo známé, že sice nedostatek určitých užitečných látek ve stravě zaviňuje některé nemoci, avšak naopak nadbytek nežádoucích přirozených součástí strava (tuky, cholesterol, živočišné bílkoviny) způsobuje zhruba 10x více nemocí než nedostatek žádoucích látek. V tomto smyslu tedy prvořadým úkolem je vyloučit ze stravy ty potraviny, které zdraví poškozují.

Ve světle těchto poznatků je koncepce pestré stravy nesmyslná. Dnes víme bezpečně, že některé potraviny zvyšují nemocnost a úmrtnost. Hlasatelé pestré stravy však často tento fakt neberou na vědomí a radí nám, abychom stravu měli co nejpestřejší, čili abychom jedli všechny potraviny, tedy i ty, které zdraví poškozují. Hlasatelé pestré stravy nám tedy mnohdy v konečném důsledku doporučují, abychom si poškozovali zdraví.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 2364
Datum: 25. 5. 2010