Nealkoholické víno snižuje krevní tlak
Ve studii sledovali 67 mužů ve věku 55 let a více, kteří měli vysoké kardiovaskulární riziko, a porovnávali vliv ginu, vína a nealkoholického vína (složení bylo až na alkohol identické s použitým vínem) na krevní tlak.
Výsledky byly následující: konzumace ginu krevní tlak nesnížila, konzumace vína tlak mírně snížila (ale nebylo to statisticky významné) a konzumace vína bez alkoholu snížila tlak statisticky významně (systolický o 6 mmHg a diastolický o 2 mmHg) - pro ilustraci, takové změny krevního tlaku sníží riziko srdečního onemocnění o 14 % a riziko cévní mozkové příhody o 20 %.
Konzumenti nealkoholického vína měli také významně vyšší hladinu oxidu dusnatého v krvi - ten má významný vliv na zdraví a funkčnost cévní stěny, zejména na její schopnost se rozšířit, což je při regulaci krevního tlaku velmi důležitá funkce.
Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy.