Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Nealkoholické víno ​​snižuje krevní tlak

Výsledky studie, která byla zveřejněna v zářijovém čísle časopisu Circulation Research ukázaly, že nealkoholické víno snižuje krevní tlak významněji než víno alkoholické.
Rubrika: Různé
|
Typ článku: Studie

Ve studii sledovali 67 mužů ve věku 55 let a více, kteří měli vysoké kardiovaskulární riziko, a porovnávali vliv ginu, vína a nealkoholického vína (složení bylo až na alkohol identické s použitým vínem) na krevní tlak.

Výsledky byly následující: konzumace ginu krevní tlak nesnížila, konzumace vína tlak mírně snížila (ale nebylo to statisticky významné) a konzumace vína bez alkoholu snížila tlak statisticky významně (systolický o 6 mmHg a diastolický o 2 mmHg) - pro ilustraci, takové změny krevního tlaku sníží riziko srdečního onemocnění o 14 % a riziko cévní mozkové příhody o 20 %.

Konzumenti nealkoholického vína měli také významně vyšší hladinu oxidu dusnatého v krvi - ten má významný vliv na zdraví a funkčnost cévní stěny, zejména na její schopnost se rozšířit, což je při regulaci krevního tlaku velmi důležitá funkce.

Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy.

Počet přečtení: 3292
Datum: 5. 9. 2016