Jak je to s potřebou železa ve stravě?
Železo je tedy typickým příkladem složky stravy, která je naprosto nezbytná. Jedním z největších omylů vědy o výživě však bylo to, že při stanovování doporučených dávek se soustředila pouze na to, aby zajistila dostatek dané složky a nezabývala se tím, zda nadbytek této složky není škodlivý (a zda tedy zajišťování vysokého příjmu dané látky nepovede k poškozování zdraví).
Budeme-li mít ve stravě málo železa, tak samozřejmě někteří lidé budou trpět jeho nedostatkem. Až to příslušná vyšetření potvrdí, tak to lze napravit. Mohou cílevědomě do stravy zařadit potraviny s vysokým obsahem železa anebo jim může lékař předepsat preparáty obsahující železo.
Nejlepším zdrojem železa v potravě je ovšem maso, které je současně jednou z nejnezdravějších potravin vůbec. Pokud by už někdo jako zdroj železa chtěl využít maso, tak by to mělo být buď maso rybí nebo maso kuřecí. To jsou nejméně škodlivé druhy masa. Pokud jde o bezmasé zdroje, tak J. Janča tvrdí, že ve 100 g melasy je přes 20 mg železa. Byl by to tedy vlastně nejbohatší zdroj železa vůbec.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu