Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jak je to s potřebou železa ve stravě?

Železo je pro náš život naprosto nezbytné. Železo jej klíčovou součástí hemoglobinu obsaženého v červených krvinkách. Hemoglobin zajišťuje dodávku kyslíku ze vzduchu přes plíce prostřednictvím krve do tkání. Bez hemoglobinu, a tedy také bez železa, bychom se okamžitě začali dusit a rychle bychom zemřeli.
|
Typ článku: Poradna výživy

Železo je tedy typickým příkladem složky stravy, která je naprosto nezbytná. Jedním z největších omylů vědy o výživě však bylo to, že při stanovování doporučených dávek se soustředila pouze na to, aby zajistila dostatek dané složky a nezabývala se tím, zda nadbytek této složky není škodlivý (a zda tedy zajišťování vysokého příjmu dané látky nepovede k poškozování zdraví).

Budeme-li mít ve stravě málo železa, tak samozřejmě někteří lidé budou trpět jeho nedostatkem. Až to příslušná vyšetření potvrdí, tak to lze napravit. Mohou cílevědomě do stravy zařadit potraviny s vysokým obsahem železa anebo jim může lékař předepsat preparáty obsahující železo.

Nejlepším zdrojem železa v potravě je ovšem maso, které je současně jednou z nejnezdravějších potravin vůbec. Pokud by už někdo jako zdroj železa chtěl využít maso, tak by to mělo být buď maso rybí nebo maso kuřecí. To jsou nejméně škodlivé druhy masa. Pokud jde o bezmasé zdroje, tak J. Janča tvrdí, že ve 100 g melasy je přes 20 mg železa. Byl by to tedy vlastně nejbohatší zdroj železa vůbec.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 5419
Datum: 17. 11. 2009