Netradiční zapékané brambory se zeleninou
mrkev a červená řepa 500 g, tofu bílé 300 g, voda 1 š, sůl 1 čl, sójová omáčka 1 pl, citronová šťáva 2 pl, olej 3 pl, zelená petrželová nať 1 hrst (přidat až ke konci a s ní už mixovat pouze krátce, aby nezhořkla)
Napařenou řepu a mrkev také nastrouháme a smícháme s jemnou zálivkou připravenou umixováním dalších surovin. Vzniklý „majonézový“ salát vlijeme jako další vrstvu do plechu a rovnoměrně roztáhneme.
ve slupce uvařené brambory (asi 10 ks malých brambor), pórek napařený 1 větší, sójová smetana nebo hustší mléko
Brambory nakrájíme na plátky a malá kolečka rozložíme po vnějším okraji plechu. Totéž uděláme kolem středu. Do volné vrstvy mezi brambory klademe nakrájený napařený (osolený) pórek. Všechno přelijeme sójovou smetanou a pečeme v troubě asi 25 minut, až brambory získají od zapečení žádoucí barvu a vzhled. Po chvíli zchladnutí nakrájíme na porce a podáváme s bramborami, pohankou, rýží nebo chlebem.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.