Nízkotučná strava a premenstruační syndrom
Průměrná doba menstruace se zkrátila z původních čtyř dnů na 2,7 dne a intenzita menstruačních křečí se snížila. Vedoucí studie, dr. Neal D. Barnard, uvedl, že výsledky by měly povzbudit ke změně jídelníčku zvláště ženy s bolestivou menstruací. „Úprava stravy znamená přirozený přístup bez léků, který směřuje přímo ke kořenům problému“, řekl dr. Barnard.
Podle vědců snížením příjmu tuků dochází ke snížení produkce hormonu estrogenu a tím i ke snížení produkce prostaglandinů. A protože je veganská strava bohatá na vlákninu, zvyšuje se tím současně hladina bílkoviny zvané globulin, která pomáhá tělu vylučovat estrogen. A tím dochází rovněž ke snížení produkce prostaglandinů. Prostaglandiny jsou odpovědné za menstruační křeče.
Obstetrics & Gynecology 2000;95:245-250