Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Nízkotučná strava s nízkým obsahem soli snižuje krevní tlak

Nízkotučná strava s hojností ovoce a zeleniny, ale pouze malým množstvím soli, může vést k významnému poklesu krevního tlaku – a to i u lidí s tzv. normálním krevním tlakem (tedy pod 140/90 mm Hg).
Rubrika: Krevní tlak
|
Typ článku: Studie

Dr. Lenfant, ředitel National Heart, Lung and Blood Institute v Bethesdě uvedl, že dnes již je zřejmé, že omezení příjmu soli (sodíku) přinese všeobecný zdravotní prospěch – tedy nejen pro lidi, kteří trpí vysokým krevním tlakem.

Omezení příjmu soli vedlo ke snížení krevního tlaku u mnoha skupin, jak u mužů, tak žen, jak u černošského, tak bílého obyvatelstva, jak u mladých, tak u starých.

Studie se zúčastnilo 412 lidí, kteří byli náhodně rozděleni do dvou skupin. Jedna skupina konzumovala typickou západní stravu, druhá nízkotučnou dietu DASH, která se soustředí na konzumaci ovoce, zeleniny, nízkotučných mléčných výrobků, celozrnných obilovin, drůbeže, ryb a ořechů.

Annals of Internal Medicine 2001;135:1019-1028, 1074-1086

Počet přečtení: 3856
Datum: 19. 12. 2006