Nová hrozba – nadbytek kalcia neprospívá
Podle posledních studií se ale prokázal opak - kdo používá příliš kalcia v podobě potravinových doplňků, má zvýšené riziko srdečního infarktu a ledvinových kamenů.
Dle expertů jsou tu určité signály, že bychom neměli brát kalcia příliš mnoho. „Ročně utratíme miliony korun za potravinové doplňky obsahující vápník v naději, že odvrátíme osteoporózu, která děsí mnoho starších žen i některé muže. Přitom pro dostatek vitamínu D stačí přirozená strava bohatá na zeleninu a ořechy a dostatečný pobyt na čerstvém vzduchu a na slunci," říká MUDr. Petr Janský, předseda pracovní skupiny kardiovaskulární farmakoterapie České kardiologické společnosti. A pokračuje: „Klíčem k pevnosti kostí jsou celoživotní cvičení a dostatečný příjem vitamínu D. Není tedy třeba příliš navyšovat příjem samotného vápníku. Například paradoxně nejvyšší výskyt zlomenin je v zemích s největší spotřebou mléka."
Na opatrnost při užívání potravinových doplňků obsahujících vápník a souvislost se zvýšeným rizikem infarktu upozorňují i švýcarští a němečtí vědci. Sabine Rohrmannová, odborná asistentka na katedře chronických onemocnění na univerzitě ve švýcarském Curychu, sledovala spolu se svým týmem jedenáct let 24 tisíc mužů a žen. Ti, kteří užívali potravinové doplňky obsahující vápník, měli o 86 % vyšší riziko infarktu než ti, kteří je neužívali vůbec.