Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Omezte sůl, zachráníte životy, radí odborníci představitelům potravinářského prů

Podle skupiny expertů by bylo možné zachránit jen v USA asi 150 tisíc lidí každoročně před předčasnou smrtí, pokud by výrobci omezili množství soli přidávané do svých produktů.
Rubrika: Krevní tlak
|
Typ článku: Studie

Sodík přímo ovlivňuje výši krevního tlaku a vysoký krevní tlak je spojen s řadou onemocnění. Mnoha těmto zdravotním problémům by bylo možno předejít, pokud by se množství soli ve výrobcích snížilo v příštích deseti letech na polovinu a pokud by v restauracích nechávali na zákaznících, aby si jídlo případně dosolili na talíři sami.

Tato opatření by podle dr. Stephena Havase z University of Maryland School of Medicine přinesla průměrné snížení krevního tlaku u Američanů o 5 mm Hg. To by znamenalo o 20 % méně postižených hypertenzí, o 14 % méně úmrtí na mozkovou mrtvici a celkový pokles úmrtnosti o 7 %.

Podle současných zdravotních doporučení by příjem soli neměl převýšit tři čtvrtě čajové lžičky denně, což představuje 2 400 mg sodíku. Většina sodíku pochází z konzervovaných potravin, ale rovněž řada dalších produktů – např. i chléb a pečivo – může obsahovat zbytečně velká množství soli.

 

Počet přečtení: 2357
Datum: 29. 1. 2008