Omezte sůl, zachráníte životy, radí odborníci představitelům potravinářského prů
Sodík přímo ovlivňuje výši krevního tlaku a vysoký krevní tlak je spojen s řadou onemocnění. Mnoha těmto zdravotním problémům by bylo možno předejít, pokud by se množství soli ve výrobcích snížilo v příštích deseti letech na polovinu a pokud by v restauracích nechávali na zákaznících, aby si jídlo případně dosolili na talíři sami.
Tato opatření by podle dr. Stephena Havase z University of Maryland School of Medicine přinesla průměrné snížení krevního tlaku u Američanů o 5 mm Hg. To by znamenalo o 20 % méně postižených hypertenzí, o 14 % méně úmrtí na mozkovou mrtvici a celkový pokles úmrtnosti o 7 %.
Podle současných zdravotních doporučení by příjem soli neměl převýšit tři čtvrtě čajové lžičky denně, což představuje 2 400 mg sodíku. Většina sodíku pochází z konzervovaných potravin, ale rovněž řada dalších produktů – např. i chléb a pečivo – může obsahovat zbytečně velká množství soli.