Ovesná kulajda
Houby zalijeme vroucí vodou a necháme nejlépe přes noc namočené.
Houby (včetně vody) s nakrájenými bramborami zalijeme nad povrch vodou, přidáme koření, bujon, osolíme a přivedeme k varu.
Jakmile brambory začnou měknout, vlijeme 600 ml ovesného mléka, dochutíme octem a cukrem a krátce povaříme. Měli bychom docílit sladkokyselé chuti. Pro vylepšení někdy používám sójovou omáčku, ale pozor – polévka pak bude spíše hnědá.
V trošce mléka rozmícháme mouku a vlijeme do polévky, opět krátce povaříme. Pokud se zdá polévka stále řídká, přisypeme mouku, smetana ji opět trochu rozředí. Nakonec vlijeme smetanu a vsypeme nasekaný kopr.
Každý rok dostanu od mámy sklenici nasušených hub. V teplé kuchyni je používám všemožně. Pokrm, ve kterém nesmí chybět tato směs babek a praváků, je bezpochyby tradiční jihočeský recept na tuto polévku.
Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.