Ovesno-žitný chléb
Suroviny jemně zamícháme a na teplém místě necháme nakynout.
2 1/3 š polohrubé mouky, 2 1/3 š ovesných vloček pomletých na kávovém mlýnku, 2 š celozrnné žitné mouky, 1 1/3 čl soli, 2 čl drceného kmínu, 3/4 pl cukru, 2 čl jemně mleté solčanky (nemusí být), 2 š vlažné vody
Kvásek smícháme s ostatními surovinami, vypracujeme těsto a na teplém místě ho necháme nakynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, mírně a krátce promícháme a vložíme do olejem vymaštěných chlebových forem. Necháme nakynout, povrch slabě potřeme olejem a ve středně vyhřáté troubě pečeme 30-45 minut. Po upečení chléb vyjmeme z formy a dáme ho na rošt vychladnout (aby zespodu nezvlhl). Chleby jsou po upečení poměrně nízké, uvnitř pórovité až husté.
Dobrou chuť vám přeje Roman Uhrin