Ovesný baton
Suroviny zlehka promícháme a necháme na teplém místě nakynout.
celozrnná mouka pšeničná jemně mletá 2 š, hladká mouka 2 š, cukr 2 pl, sůl 1,5 čl, olej 1 pl
Suroviny promícháme.
voda 2 š, ovesné vločky jemné 2 š, nakynutý kvásek
Předem namočené ovesné vločky i s vodou přidáme k dalším surovinám a za přidání nakynutého kvásku a ostatních surovin smícháme nejdřív lžící a potom prohněteme rukama. Těsto dobře vypracujeme a necháme nakynout.
Po nakynutí znovu prohněteme, rozkrojíme napůl, vytvarujeme 2 podélné chleby tvaru veky a necháme je nakynout na mírně vymaštěném plechu. Během kynutí můžeme povrch těsta ozdobně naříznout za pomoci jemně pilkovitého nože.
Pečeme asi 30–35 minut při 180 °C. Před pečením má těsto asi 930 g, po upečení mají oba chleby asi 830 g.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.