Ovoce a zelenina i další faktory prodlužují život ve Středomoří
Již před třiceti lety se začalo mluvit o středomořské stravě jako o stravě, která je zdravá. Vědecký výzkum od té doby spojil tuto specifickou stravu s celou řadou prospěšných zdravotních účinků, včetně prodloužení života.
Rubrika: Dlouhověkost
| Typ článku: Studie
Studie publikovaná v British Medical Journal popisuje relativní důležitost jednotlivých složek stravy. Vědci, kteří sledovali 23 tisíc dospělých Řeků po dobu 8,5 roku, zjistili, že k dlouhověkosti přispívaly nejvíce tyto složky stravy - nízká spotřeba masa, vysoká spotřeba zeleniny, ovoce, ořechů, mononenasycených tuků a luštěnin, pouze mírné užívání alkoholu.
Je důležité povšimnout si, že tato studie porovnávala mírné užívání alkoholu s vyšším, nezabývala se tedy vlivem úplné abstinence.
BMJ 2009; 338:b2337
Počet přečtení: 3719
Datum: 6. 3. 2012