Často se v poslední době mluví o tzv. středomořské stravě. Čím je tak zajímavá a zdravá?
Lidé žijící v okolí Středozemního moře (Řecko, Izrael, Palestina, Itálie, Francie, Španělsko atd.) sní mnoho zeleniny, chleba a obilovin. Používají olivy, mandle, česnek, nejedí mnoho a ze živočišných potravin používají ty, které obsahují méně tuku (ryby, jehněčí, skopové, šťavnaté sýry).
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Rady lékaře
To vše dohromady znamená menší energetický přísun, méně tuků, cholesterolu, víc antioxydantů, vlákniny, vlákniny, vitamínů – a ochranu především před onemocněním srdce a cév a některými druhy rakoviny.
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
Počet přečtení: 2834
Datum: 11. 8. 2010