Ovoce a zelenina snižují riziko srdečního onemocnění u žen
Vědci z Harvard School of Public Health vyhodnocovali výsledky velké studie na 69 tisících amerických zdravotních sester z pohledu vztahu mezi výživou a rizikem srdečního onemocnění. Sledování probíhalo dvanáct let.
Rubrika: Zdraví ženy
| Typ článku: Studie
Ukázalo se, že ženy, které měly „rozumný“ jídelníček, tzn. konzumovaly stravu, v níž bylo větší zastoupení čerstvé zeleniny a ovoce, celozrnných obilovin, luštěnin, ryb a drůbeže, měly oproti ženám, které jedly typickou západní stravu, charakterizovanou množstvím výrobků z bílé mouky, masa, sladkostí a tučných pokrmů, o 25 procent nižší riziko rozvoje srdečního onemocnění. U žen, které se držely racionální stravy nejvíce, bylo riziko nižší dokonce o 36 procent.
Dr. Fungová, vedoucí studie, poukázala rovněž na důležitost pravidelné fyzické aktivity a nekuřáctví.
Archives of Internal Medicine 2001;161:1857-1862
Počet přečtení: 3205
Datum: 15. 12. 2006