Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Ovocný dezert z cizrny

Původně jsem chtěl zkusit z cizrny udělat cizrnové mléko (obdobu sójového mléka). Až po zavaření rozmixované cizrny jsem si uvědomil, že cizrna má více sacharidů a méně bílkovin a tuků než sója, a tím pádem i více zahušťuje. Namísto mléka jsem chvíli po zavaření měl téměř pudinkovou konzistenci.
|
Typ článku: Recepty

Pokračoval jsem ve varu a odhadl jsem, že jemná hmota, trochu připomínající želé, by mohla být dobrá s ovocem. A skutečně. Nikdy předtím mě nenapadlo dělat cizrnu na sladko. Cítil jsem se jako Kolumbus, který se vydal do Indie, a místo toho objevil Ameriku :-)

voda 4 š, cizrna namočená 1 š, sůl 1/3 čl, hrušky, jablka nebo broskve 1 š (nakrájené na drobné kostičky), džem světlý podle chuti na oslazení

Z vroucí vody odebereme 1 š vody a v ní umixujeme 1 vrchovatý šálek předem namočené cizrny (8 hodin) na hladký krém. Vlijeme do zbytku vařící vody, osolíme a za občasného míchání vaříme pomalým varem asi 30 minut (zpočátku je nutné míchat častěji). Potom přidáme ovoce, dále vaříme asi 10 minut a ochutíme džemem. Vlijeme do mělkých misek a necháme v lednici dobře vychladit. Podáváme s celozrnným pečivem.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 7411
Datum: 23. 8. 2009

Mohlo by vás zajímat

Dvoubarevný pohankový dezert