Ovocný dezert z cizrny
Pokračoval jsem ve varu a odhadl jsem, že jemná hmota, trochu připomínající želé, by mohla být dobrá s ovocem. A skutečně. Nikdy předtím mě nenapadlo dělat cizrnu na sladko. Cítil jsem se jako Kolumbus, který se vydal do Indie, a místo toho objevil Ameriku :-)
voda 4 š, cizrna namočená 1 š, sůl 1/3 čl, hrušky, jablka nebo broskve 1 š (nakrájené na drobné kostičky), džem světlý podle chuti na oslazení
Z vroucí vody odebereme 1 š vody a v ní umixujeme 1 vrchovatý šálek předem namočené cizrny (8 hodin) na hladký krém. Vlijeme do zbytku vařící vody, osolíme a za občasného míchání vaříme pomalým varem asi 30 minut (zpočátku je nutné míchat častěji). Potom přidáme ovoce, dále vaříme asi 10 minut a ochutíme džemem. Vlijeme do mělkých misek a necháme v lednici dobře vychladit. Podáváme s celozrnným pečivem.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.