Petrželový „univerzál“ s tofu
Na oleji podusíme cibulku, přidáme jemně nastrouhaný kořen petržele a dusíme několik minut. Občas promícháme. Po změknutí ochutíme a dusíme dál.
rozdrobené bílé tofu 300 g, citrónová šťáva z 1,5 ks, voda 1,5–2 š, maizena 2,5 pl
Uvedené suroviny umixujeme ponorným mixérem a tekutinu vlijeme do dusící se petržele. Za neustálého míchání povaříme aspoň 3 minuty. Potom odstavíme.
rostlinné máslo 2 pl zamíchat (nebo rostlinný olej)
Do chladnoucí hmoty pomazánkové konzistence vmícháme rostlinné máslo a necháme zchladnout. Používáme jako pomazánku na chléb, jako zeleninový salát, jako náplň do vydlabaného rajčete, papriky nebo okurky a také jako hlavní jídlo s rýží nebo jinou obilovinou.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.