Pití sladkých limonád zvyšuje riziko rakoviny slinivky
Vědci v rámci Singapore Chinese Health Study sledovali čtrnáct let 60 524 dospělých lidí a zkoumali možnou spojitost mezi rakovinou slinivky a konzumací sladkých limonád.
Ukázalo se, že lidé, kteří vypili již dva nebo více takovýchto nápojů týdně, měli o 87 % vyšší riziko onemocnění rakovinou slinivky v porovnání s těmi, již tyto nápoje vůbec nepili. Mezi spotřebou ovocných šťáv a rakovinou slinivky nebyla zjištěna žádná statisticky významná souvislost.
Limonády, které nepřinášejí nic jiného než prázdné kalorie, mohou být tedy nebezpečné i z pohledu rakoviny. Nejlepším nápojem pro dobré zdraví zůstává stále voda.
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev February 2010 19; 447
Počet přečtení: 2901
Datum: 12. 2. 2013