Pokud je dobré zdraví přirozeným stavem, proč je nemoc v naší společnosti tak častým jevem?
Člověk by se měl dožívat podle výpočtů asi pětaosmdesáti let a každá dekáda jeho života by měla být naplněna aktivitou, a to za neustávající schopnosti dobře vidět, slyšet, chutnat, pohybovat se a myslet. Ve skutečnosti však lidé žijící v bohatých západních zemích postupně degenerují, jak se blíží k předčasné smrti.
Odborníci přišli na to, že prakticky všechny nemoci nějak souvisejí s podmínkami, ve kterých žijeme. Náš nejdůležitější a nejtěsnější kontakt s okolním prostředím se děje přijímáním potravy. Každý den spolykáme od půl do dvou a půl kilogramu potravy. Ta se nakonec přemění na nezbytné živiny, které se dostávají do našeho krevního řečiště, aby posléze přispěly k výstavbě tkání. O pravdivosti rčení „jsi to, co jíš", které zdůrazňuje primární důležitost stravy pro zdraví, se nedá pochybovat.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.