Polévka bramborový krém
Z uvařených brambor (na přílohu) slijeme vodu a do nálevu přidáme také několik uvařených brambor. Přidáme trošku drceného kmínu a nadrobno posekaný kopr a vaříme ještě několik minut. Během varu přidáme nakrájenou cibuli, česnek a ochutíme. Potom polévku umixujeme ponorným mixérem na řidší až polohustou krémovitou konzistenci a podle potřeby dochutíme.
Polévku vylijeme do mističky, pokapeme ji olejem a posypeme nasekanou natí zelené cibulky. Je chutnější, když ji polijeme sójovou smetanou (není nutné). Polévku podáváme mírně zchladlou s chlebem.
Nemusíte vařením této polévky zbytečně ztrácet čas. Stačí, když si počkáte, až budete vařit brambory na přílohu, a předem přidáte úměrně více brambor a více vody. Chutná polévka tradiční chuti se vyrobí za několik málo minut od dovaření brambor. Recept uvádím bez poměrů surovin, konečná chuť polévky závisí na fantazii kuchaře.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.