Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Polévka z červené čočky

3-4 velké mrkve, nakrájené na velké kusy nebo špalíky, 2 lžíce olivového oleje, 1-2 lžičky javorového sirupu, 1 cibule, nakrájená nadrobno, 1 malá chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená nadrobno, 2,5cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nastrouhaný, 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno, ¼ lžičky mletého římského kmínu nebo koriandru, 200 g loupané červené čočky, propláchnuté a okapané, 600 ml horkého zeleninového vývaru (viz výše), 2 lžíce kešu ořechů, sůl
Rubrika: Polévky
|
Typ článku: Recepty

Troubu předehřejte na 200oC. Na karamelizovanou mrkev promíchejte v míse mrkev se lžící oleje, javorovým sirupem a trochou soli. Rozprostřete na plech a pečte 20-30 minut doměkka a dozlatova.

Mezitím uvařte polévku: Ve velkém hrnci rozehřejte zbývající olej, vsypte cibuli, čerstvou chilli papričku, zázvor a česnek a jemně opékejte 4-5 minut doměkka. Přidejte římský kmín nebo koriandr a několik minut opékejte a míchejte. Přidejte červenou čočku a vývar. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a s poodklopenou pokličkou zvolna vařte 20 minut, až čočka změkne.

Před podáváním opražte kešu ořechy. Nasypte je do velké pánve a nasucho pražte 3-4 minuty ze všech stran dozlatova, občas protřeste. Přesypte je do mísy a nechejte vychladnout, pak nasekejte nadrobno.

Polévku rozdělte do misek, obložte mrkví, posypte opraženými kešu ořechy a podávejte.

Z kuchařky Amber Lockeové Domácí polévkárna.  Vydalo nakladatelství Slovart

Počet přečtení: 669
Datum: 8. 5. 2025