Polévka z červené čočky
Troubu předehřejte na 200oC. Na karamelizovanou mrkev promíchejte v míse mrkev se lžící oleje, javorovým sirupem a trochou soli. Rozprostřete na plech a pečte 20-30 minut doměkka a dozlatova.
Mezitím uvařte polévku: Ve velkém hrnci rozehřejte zbývající olej, vsypte cibuli, čerstvou chilli papričku, zázvor a česnek a jemně opékejte 4-5 minut doměkka. Přidejte římský kmín nebo koriandr a několik minut opékejte a míchejte. Přidejte červenou čočku a vývar. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a s poodklopenou pokličkou zvolna vařte 20 minut, až čočka změkne.
Před podáváním opražte kešu ořechy. Nasypte je do velké pánve a nasucho pražte 3-4 minuty ze všech stran dozlatova, občas protřeste. Přesypte je do mísy a nechejte vychladnout, pak nasekejte nadrobno.
Polévku rozdělte do misek, obložte mrkví, posypte opraženými kešu ořechy a podávejte.
Z kuchařky Amber Lockeové Domácí polévkárna. Vydalo nakladatelství Slovart