Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Polévka z pečené mrkve s čerstvým koriandrem

5-6 menších mrkví (600 g), 1 lžička sušeného tymiánu, 100 ml řepkového oleje, 2 menší cibule, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička strouhaného zázvoru, 1 brambora, 1 lžíce polévkového koření, čerstvý koriandr, mořská sůl
Rubrika: Polévky
|
Typ článku: Recepty
Oloupanou mrkve nakrájíme na větší špalíky, polijeme částí oleje, posypeme tymiánem, pečlivě promícháme a pečeme na plechu v troubě předehřáté na 170oc zhruba 30 minut dozlatova.

Nahrubo nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova. Přidáme mletý koriandr a zázvor, opět krátce restujeme. Zalijeme 2 litry vody, přidáme na kostky nakrájenou bramboru, polévkové koření, mírně osolíme a vaříme, dokud brambory nezměknou.

Do polévky nasypeme mrkev a plech po mrkvi vypláchneme trochou vody, kterou také nalijeme do polévky (výpek polévce dodá lepší chuť). Přidáme část čerstvého koriandru a rozmixujeme na jemný krém. Dochutíme solí. Nakonec do polévky přidáme zbytek nahrubo nasekaného čerstvého koriandru.

Skvělá polévka, které dominuje dozlatova upečená mrkev s aromatickým dodatkem čerstvého koriandru. Možná už jste si všimli, že v mých krémových polévkách najdete často pečenou zeleninu. Ptáte se, proč tomu tak je? Pečená zelenina totiž dodá polévce neodolatelnou chuť a barvu. Vážně to dělá mnoho a trocha práce navíc se v tomto případě vždy vyplatí.

Tip: Na talíři můžeme posypat drceným růžovým pepřem nebo zjemnit rostlinnou smetanou.

Recepty pocházejí ze Zeleninové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.

Počet přečtení: 193
Datum: 1. 11. 2023