Polévka z pečených paprik s žitnými fleky
Papriky nakrájíme na hrubší kusy, rajče nahoře nařízneme, přemístíme na plech a vše polijeme půlkou množství oleje, posypeme bylinkami, promícháme a pečeme dohněda v troubě předehřáté na 180 oC asi 30 minut.
Na oleji osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a přidáme cukr, který necháme krátce zkaramelizovat. Zalijeme 1 litrem vody, přidáme polévkové koření, muškátový květ, na kostky nakrájené brambory a vaříme, dokud brambory nezměknou.
Žitné flíčky vsypeme do malého hrnce s vroucí vodou a povaříme asi 7 minut. Necháme pod pokličkou dojít až do doby, kdy je polévka hotová.
Do uvařeného vývaru vložíme upečenou zeleninu, ovšem čtvrtinu paprik si ponecháme a nakrájíme na kostičky, kterými obohatíme hotovou polévku. Polévku ochutíme octem a poté ji rozmixujeme na jemný krém. Dle potřeby dosolíme nebo dochutíme. Přidáme nasekanou bazalku. Do hotové polévky vložíme scezené flíčky a necháme v polévce chvíli dojít, těstoviny ještě zvětší svůj objem.
Pečená zelenina je do polévek výtečná, to platí nejen pro papriky, ale třeba také u kořenové zeleniny.
Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.