Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Polévka z pečených paprik s žitnými fleky

4 papriky (zelená, červená, žlutá), 1 rajče, 10 lžic olivového oleje, 2 lžičky provensálských bylin, 2 středně velké červené cibule, 1 lžíce tmavého třtinového cukru, 1 lžíce polévkového koření, špetka mletého muškátového květu, 2 malé brambory, 50 g žitných fleků (nebo jiných těstovin), 2 lžíce octa balsamiko, bazalka, mořská sůl
Rubrika: Polévky
|
Typ článku: Recepty

Papriky nakrájíme na hrubší kusy, rajče nahoře nařízneme, přemístíme na plech a vše polijeme půlkou množství oleje, posypeme bylinkami, promícháme a pečeme dohněda v troubě předehřáté na 180 oC asi 30 minut.

Na oleji osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a přidáme cukr, který necháme krátce zkaramelizovat. Zalijeme 1 litrem vody, přidáme polévkové koření, muškátový květ, na kostky nakrájené brambory a vaříme, dokud brambory nezměknou.

Žitné flíčky vsypeme do malého hrnce s vroucí vodou a povaříme asi 7 minut. Necháme pod pokličkou dojít až do doby, kdy je polévka hotová.

Do uvařeného vývaru vložíme upečenou zeleninu, ovšem čtvrtinu paprik si ponecháme a nakrájíme na kostičky, kterými obohatíme hotovou polévku. Polévku ochutíme octem a poté ji rozmixujeme na jemný krém. Dle potřeby dosolíme nebo dochutíme. Přidáme nasekanou bazalku. Do hotové polévky vložíme scezené flíčky a necháme v polévce chvíli dojít, těstoviny ještě zvětší svůj objem.

Pečená zelenina je do polévek výtečná, to platí nejen pro papriky, ale třeba také u kořenové zeleniny.

Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Počet přečtení: 1793
Datum: 7. 12. 2018