Polévka z řepy a smaženého česneku s kuskusem
2 červené cibule, 5 lžic slunečnicového oleje, 1 lžička celého římského kmínu, 600 g neoloupané červené řepy, 1 kostka zeleninového bujonu, 1 lžička mořské soli, 60 červené čočky celé loupané, 30 g kuskusu, 1 dl rostlinné smetany, 3 lžíce citronové šťávy, pažitka, 10 stroužků česneku, olivový olej dle potřeby, 1 lžička tymiánu
Najemno nakrájenou cibuli orestujeme v hrnci na oleji, přidáme kmín a opět chvíli restujeme.
Zalijeme 1,7 l vody, přidáme na malé kostky nakrájenou řepu, čočku, bujon, osolíme a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme asi 25 minut.
Na oleji v malé pánvi orestujeme nahrubo nakrájený česnek do zlatova, ke konci přidáme prohřát tymián. Kuskus zalijeme v malé misce horkou vodou a necháme nabobtnat.
Do polévky přidáme orestovaný česnek, smetanu, citronovou šťávu a rozmixujeme.
Polévku nazdobíme kuskusem, zbytkem česneku i s olejem a nakrájenou pažitkou.
Z blogu Petra Klímy Greenwayfood.cz