Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Polévka z řepy a smaženého česneku s kuskusem

Již párkrát jsem vyzkoušel řepu v kombinaci s česnekem, vždy poměrně úspěšně. I proto přicházím s novým receptem, ve kterém kromě červené řepy a vydatné čočky dominuje výtečná chuť smaženého česneku ve spojením s orientální chutí římského kmínu. Kuskus polévku obohatí a zasytí; nelze ji nevyzkoušet.
Rubrika: Polévky
|
Typ článku: Recepty

2 červené cibule, 5 lžic slunečnicového oleje, 1 lžička celého římského kmínu, 600 g neoloupané červené řepy, 1 kostka zeleninového bujonu, 1 lžička mořské soli, 60 červené čočky celé loupané, 30 g kuskusu, 1 dl rostlinné smetany, 3 lžíce citronové šťávy, pažitka, 10 stroužků česneku, olivový olej dle potřeby, 1 lžička tymiánu

Najemno nakrájenou cibuli orestujeme v hrnci na oleji, přidáme kmín a opět chvíli restujeme.

Zalijeme 1,7 l vody, přidáme na malé kostky nakrájenou řepu, čočku, bujon, osolíme a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme asi 25 minut.

Na oleji v malé pánvi orestujeme nahrubo nakrájený česnek do zlatova, ke konci přidáme prohřát tymián. Kuskus zalijeme v malé misce horkou vodou a necháme nabobtnat.

Do polévky přidáme orestovaný česnek, smetanu, citronovou šťávu a rozmixujeme.

Polévku nazdobíme kuskusem, zbytkem česneku i s olejem a nakrájenou pažitkou.

Z blogu Petra Klímy Greenwayfood.cz

Počet přečtení: 271
Datum: 17. 7. 2025