Polévka zelná s čočkou
olej 2 pl, cibule 2 ks, zelí bílé 350 g, mrkev 1 velká, celer stejné množství jako mrkev, čočka drobná 250 g, voda 2,5 litru (podle potřeby dolít víc), solčanka 1 čl, sůl 1 čl, rajčatový protlak 1 ks (100g), bobkový list 2 ks, dětská krupička na zahuštění, kopr 1 hrst
Na oleji podusíme nakrájenou cibuli, přidáme zelí nakrájené na menší nudličky, celer a půlkolečka mrkve. Spolu dusíme asi 10 minut. Pak přidáme předem namočenou čočku a zalijeme vodou. Ochutíme a vaříme, až je čočka měkká. Na závěr podle potřeby zasypeme trochou dětské krupičky (na zahuštění) a po 3–5 minutách varu dochutíme nakrájeným koprem a podle potřeby solí a pokapeme olejem.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.
Počet přečtení: 4364
Datum: 2. 5. 2010