Pomazánka z jáhel, tuřínu a mrkve
Tuřín je zajímavá zelenina, chutí něco mezi kedlubnou a ředkví. Tuřín dříve býval považování za podřadnější druh zeleniny, která rostla jako plevel mezi brambory. Nyní se o něm leckde můžeme dočíst jako o velice zdravé, ale přitom opomíjené potravině. V pomazánce bude pro lepší chuť upečený, doplňovat ho bude mrkev, a pro zpestření chuti sladká paprika s česnekem.
50 g jáhel, 2 střední tuříny, 1 mrkev, 1 pl mleté papriky, 3 stroužky česneku, 1 čl provensálských bylin, 4 pl olivového oleje, petrželka na posypání, hrst slunečnicových semen (není nutné), mořská sůl
Tuřín a mrkev nakrájíme na hrubší kousky, posypeme bylinkami, osolíme, zastříkneme olejem a dáme péct při 170°C. Asi po 20 minutách, jakmile začne měknout, jej posypeme paprikou, na hrubší plátky nakrájenými stroužky česneku, zamícháme a necháme ještě dalších 10 minut péct (pozor, aby se paprika nepřipálila).
Jáhly spaříme horkou vodou, zalijeme vlažnou vodou a vaříme 15-20 minut. Odstavíme a necháme pod pokličkou 15 minut dojít. Pečenou zeleninu a jáhly necháme vychladnout. Vše vložíme do mixéru s menší hrstkou petrželky, přidáme slunečnici a rozmixujeme.
Mažeme na chléb, toasty nebo suchary. Můžeme posypat semínky, petrželkou nebo jarní cibulkou anebo pokapat výpekem z pečené zeleniny.
Z webových stránek Greenwayfood Petra Klímy, šéfkuchaře restaurace Country Life v Praze Dejvicích.