Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Potravinová alergie není izolovaným onemocněním

Slovo „alergie" pochází ze dvou řeckých slov „allos", což znamená „jiný" a „ergon", což znamená „práce". Z důvodů, kterým ještě lékaři příliš nerozumí, někdy imunitní systém reaguje na neškodné látky; výsledkem je onemocnění, kterému říkáme „alergie". Někdy se užívá i termínu „přecitlivělost".
Rubrika: Alergie
|
Typ článku: Rady lékaře

Alergie se dědí. Jsou-li oba rodiče alergici, jejich potomek má skoro 75 procentní riziko, že bude trpět potravinovou alergií. Je-li alergický pouze jeden rodič, pak je riziko u dítěte asi 50 procent. Riziko rozvoje alergie je větší, pokud je dítě vystaveno cigaretovému kouři.

V průběhu lidského života se mohou projevy potravinové alergie měnit. U novorozeněte může kravské mléko vyvolávat koliku, u batolete ekzém, u dvou- až tříletého dítěte astma, u dospívajícího akné a u dospělého migrénu.

U člověka, který trpí potravinovou alergií, je pravděpodobné, že je alergický i na další látky, jako je plíseň, různé chemikálie, prach apod. Potravinová alergie není izolovaným onemocněním a při testování je třeba vzít v úvahu i další látky.

Podle knihy „Food Alergies Made Simple". Autoři: Phylis Austin, dr. Agatha & dr. Calvin Thrash.

Počet přečtení: 3385
Datum: 2. 1. 2011