Potravinová alergie není izolovaným onemocněním
Alergie se dědí. Jsou-li oba rodiče alergici, jejich potomek má skoro 75 procentní riziko, že bude trpět potravinovou alergií. Je-li alergický pouze jeden rodič, pak je riziko u dítěte asi 50 procent. Riziko rozvoje alergie je větší, pokud je dítě vystaveno cigaretovému kouři.
V průběhu lidského života se mohou projevy potravinové alergie měnit. U novorozeněte může kravské mléko vyvolávat koliku, u batolete ekzém, u dvou- až tříletého dítěte astma, u dospívajícího akné a u dospělého migrénu.
U člověka, který trpí potravinovou alergií, je pravděpodobné, že je alergický i na další látky, jako je plíseň, různé chemikálie, prach apod. Potravinová alergie není izolovaným onemocněním a při testování je třeba vzít v úvahu i další látky.
Podle knihy „Food Alergies Made Simple". Autoři: Phylis Austin, dr. Agatha & dr. Calvin Thrash.