Pozor na antibiotika
Na hrozbu poukazuje analýza Environmental Working Group, podle které je za velkou louží infikováno přes 80 procent krůtího masa, 69 procent vepřových kotlet a více než polovina syrového mletého hovězího masa.
Nadužívání antibiotik v živočišné výrobě však není jen americkou specialitou. Do svědomí by si měli sáhnout i evropští, potažmo čeští velkovýrobci. Právě ve velkochovech, kde mají zvířata minimální životní prostor, jsou hrozby vzájemné nákazy nemocemi vyšší a používání antibiotik proto častější. S ním jde v ruku v ruce riziko výskytu „superbakterií".
Podle naturalsociety.com se postupně odolné bakterie žijící ve zvířatech dostanou do lidí, tak jako se to již stalo v případě zlatého stafylokoka (Staphylococcus aureus (MRSA) ST398). A kolikatera antibiotika kráva či vepř za svůj život měly, to v supermarketu zákazník nad chladicím boxem nezjistí.
Zdroj: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců