Přecitlivělost na sůl jako marker rizika úmrtí
Výsledky studie vypracované na Indiana University School of Medicine v Indianapolis jen podtrhují účinek soli v potravě na zdraví a ukazují, jak je důležité omezit konzumaci přesolených, zejména konzervovaných potravin.
Vědci odhadují, že přecitlivělost na sůl se může projevovat asi u 26 procent Američanů s normálním krevním tlakem a asi u 58 procent obyvatel USA s vysokým krevním tlakem. Doporučují, aby postižení jednotlivci snížili svůj příjem soli pod 2 400 mg denně, tedy nepatrně více než je jedna čajová lžička. Lidé, kteří jsou vystaveni zvýšenému riziku, tedy starší občané či ti, u nichž v rodině se vyskytuje vysoký krevní tlak, mohou mít prospěch dokonce i z ještě většího omezení příjmu soli. Nejlepší cestou, jak toho dosáhnout, je omezit konzumaci masových konzerv, konzervované zeleniny a sýrů, vysvětluje dr. Weinberg, vedoucí studie.
Vědci analyzovali data asi šesti set pacientů ve věku od osmnácti do osmdesáti let. Během pětadvaceti let trvání studie zemřelo 21 % účastníků na kardiovaskulární onemocnění nebo další příčiny.
Hypertension 2001;37:429-432