Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Přecitlivělost na sůl jako marker rizika úmrtí

Lidé, jejichž krevní tlak po konzumaci soli náhle stoupne, jsou s přibývajícími lety vystaveni vyššímu riziku úmrtí na srdeční onemocnění i další příčiny. Riziko platí dokonce i pro osoby, které mají běžně normální krevní tlak.
Rubrika: Krevní tlak
|
Typ článku: Studie

Výsledky studie vypracované na Indiana University School of Medicine v Indianapolis jen podtrhují účinek soli v potravě na zdraví a ukazují, jak je důležité omezit konzumaci přesolených, zejména konzervovaných potravin.

Vědci odhadují, že přecitlivělost na sůl se může projevovat asi u 26 procent Američanů s normálním krevním tlakem a asi u 58 procent obyvatel USA s vysokým krevním tlakem. Doporučují, aby postižení jednotlivci snížili svůj příjem soli pod 2 400 mg denně, tedy nepatrně více než je jedna čajová lžička. Lidé, kteří jsou vystaveni zvýšenému riziku, tedy starší občané či ti, u nichž v rodině se vyskytuje vysoký krevní tlak, mohou mít prospěch dokonce i z ještě většího omezení příjmu soli. Nejlepší cestou, jak toho dosáhnout, je omezit konzumaci masových konzerv, konzervované zeleniny a sýrů, vysvětluje dr. Weinberg, vedoucí studie.

Vědci analyzovali data asi šesti set pacientů ve věku od osmnácti do osmdesáti let. Během pětadvaceti let trvání studie zemřelo 21 % účastníků na kardiovaskulární onemocnění nebo další příčiny.

Hypertension 2001;37:429-432

Počet přečtení: 3841
Datum: 20. 12. 2007