Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Prevence nachlazení s droždím

Přírodní imunomodulátory, tedy látky schopné ovlivňovat funkci našeho imunitního systému bez vedlejších účinků, jsou v našem hledáčku již po staletí. Po celou tu dobu jsme je však měli přímo před očima – v regálu s čerstvými plodinami.
|
Typ článku: Články

Rostliny vytvářejí tisíce aktivních sloučenin, z nichž mnohé ovlivňují náš imunitní systém a jsou dost silné na to, aby nás ochránily před infekcí. Nemůžeme však zapomínat na houby. Houby jsou v lidové medicíně používány po celá staletí – a to z dobrých důvodů. U některých z nich byla prokázána schopnost posílit imunitní systém. Jsou natolik silné, že druh vlákniny přítomný v houbách šitake (houževnatec jedlý) je schválen pro použití jako doplněk k chemoterapii. Látka se podává nitrožilně při léčbě různých druhů rakovin; pomáhá imunitnímu systému vzpamatovat se.

Bylo zveřejněno více než 6000 vědeckých článků o těchto tzv. betaglukanech. Nicméně téměř všechny poznatky o jejich schopnosti předcházet infekcím pocházely ze studií z Petriho misky nebo na laboratorních zvířatech. Teprve před několika lety byla provedena série pokusů na sportovcích, která ukázala příznivé účinky. Šlo však o běžce maratónu. Co my ostatní?

To jsme se dozvěděli teprve nedávno. Betaglukanová vláknina přítomná v pekařských a pivovarských kvasnicích a v lahůdkovém droždí pomáhá udržovat obranyschopnost našeho těla a chrání ho tak před patogeny i u nesportovců – podle výsledků dvojitě zaslepené a placebem kontrolované studie. Snížení výskytu opětovné infekce běžným nachlazením o 25 % bylo pozorováno u lidí, kteří jedli betaglukany v množství odpovídajícím 1 plné polévkové lžíci lahůdkového droždí denně. Sledovaní lidé měli také méně potíží se spánkem způsobených nachlazením, pokud přece onemocněli.

Co takhle polovina polévkové lžíce denně? I toto množství fungovalo. Velký pokles výskytu běžného nachlazení a také zmírnění jeho symptomů. Proč tomu tak je? Další studie zjistila, že se zmírnily nejen příznaky infekce horních cest dýchacích, ale navíc se účastníkům zlepšila nálada, měli pocit, že mají hodně energie. Odborníci tedy nadnesli, že je vláknina z droždí možná schopna zvrátit nepříznivé účinky stresu na náš imunitní systém. Pokud jde o vedlejší účinky, dva lidé hlásili žaludeční bolesti – ale oba byli v placebo skupině.

Na rozdíl od antibiotik a antivirotik, která jsou navržena tak, aby patogen přímo zabíjela, tyto kvasinkové sloučeniny místo toho zřejmě fungují tak, že podněcují náš imunitní systém k větší aktivitě. Proto nesdílejí stejné vedlejší účinky, jako mají antibiotika. Posilují naše obranné funkce nejspíše proto, že je naše tělo považuje za cizí. Jenže když s droždím tělo nakládá jako s vetřelci, nemůže nám to způsobit zánětlivou odezvu?

Nikoliv. Ukázalo se, že droždí může mít naopak protizánětlivý účinek. To nám napovídá, že lahůdkové droždí zřejmě nabízí to nejlepší z obou světů. Posiluje schopnost našeho imunitního systému chránit nás před infekcí a zároveň potlačuje složku způsobující zánět. Perorální užívání může být tedy považováno za bezpečné a účinné. Slovo „perorální“ je však důležité. Nedoporučovali bychom nikomu vstřikovat si lahůdkové droždí do žil – nehledě na to, jak moc ho máte v oblibě. J

Droždí má ovšem současně vysoký obsah purinů, takže lidé s dnou, nadbytkem kyseliny močové, ledvinovými kameny, anebo čerstvě po transplantaci orgánu by měli svůj maximální denní příjem držet pod 1 čajovou lžičkou.

Z webového serveru NutritionFacts.org

Počet přečtení: 772
Datum: 14. 1. 2021