Příjem tuku a zvracení v těhotenství
Výsledky americké studie naznačují, že ženy, které v období před tím, než přišly do jiného stavu, konzumují stravu s relativně vysokým obsahem saturovaného tuku, mají vyšší riziko hyperemesis gravidarum - vážné nevolnosti a zvracení v prvních měsících těhotenství.
Rubrika: Zdraví ženy
| Typ článku: Studie
Každých dalších zkonzumovaných 15 gramů saturovaného tuku (typ tuku, který se nachází v mase, sýrech a většině dalších potravin živočišného původu) denně znamenalo zvýšení rizika vzniku tohoto stavu o pětinásobek. Nezdálo se, že by riziko vzniku hyperemesis gravidarum zvyšovala konzumace mononesaturovaných tuků (typ tuku, který se nachází např. v olivovém oleji) ani polynesaturovaných tuků (které se nacházejí ve většině dalších rostlinných olejů).
Předchozí výzkum naznačuje, že saturované tuky dokáží zvýšit hladinu estrogenu v krvi. A právě toto zvýšení může být podle dr. Signorellové a jejích kolegů příčinou zvýšeného rizika vzniku tohoto stavu.
Epidemiology 1998;9:636-640
Počet přečtení: 3857
Datum: 23. 8. 2003