Příznaky intolerance
Příznaky ukazují na potravinovou intoleranci v případě, že výsledky všech biologických a rentgenových vyšetření jsou normální. Tyto příznaky jsou s oblibou zdůvodňovány psychicky, a lékař, jenž si často s nemocí svého pacienta neví příliš rady, nasazuje bezúspěšně různé terapie a nakonec předepisuje anxiolytikum nebo antidepresivum.
Můj přítel, doktor Rudolf Helling, mě v únoru přizval k účasti na lékařském semináři v Ahlenu, malém německém městečku nedaleko slavného Münsteru.
V podvečer mi byla před posluchárnou zaplněnou asi padesáti lékaři představena nemocná žena.
Bylo jí třicet sedm let a od věku třinácti let trpěla silnými bolestmi v pravé části břicha. Doposud nebyla stanovena žádná diagnóza. S cílem zklidnit bolesti byly provedeny následující operace: odstranění slepého střeva, odnětí pravého vaječníku, vyoperování kýly, odstranění dělohy a částečná resekce tenkého střeva. Vše marně.
Všechna vyšetření, která prováděli lékař internista, gynekolog a chirurg, zůstala bez výsledku. Psychický původ byl nezávisle na sobě vyloučen třemi psychoterapeuty. Kromě toho byla před třemi lety provedena plastika břicha s cílem odstranit jizvy po předchozích operacích. Výsledek však byl spíše zklamáním: po obvodu břicha se vytvořila jizva široká tři centimetry. Doktor Helling nás seznamuje s celým případem. Žena se svléká a my jsme při pohledu na jizvu šokováni.
Po zjištění podrobnější anamnézy se dozvídáme, že pacientka trpí migrénami a že jako dítě prodělala opakované rinofaryngitidy, po nichž se objevil ekzém.
Vše napovídá tomu, že se jedná o velmi silnou intoleranci na mléčné výrobky. Navrhujeme doktoru Hellingovi, aby nemocné předepsal stravovací režim s vyloučením mléčných výrobků. Další vývoj dokladuje doktor Helling ve svém dopise:
"Byla potvrzena intolerance na mléko, jakož i intolerance na pohanku, cukr a na aromata E 340 a E 622. Nemocné bylo doporučeno úplné vysazení těchto potravinových výrobků. Zpočátku došlo k výraznému zhoršení bolestí, po němž však po uplynutí šesti až osmi týdnů následovalo zřetelné zklidnění.
V současnosti nemá tato žena již téměř žádné bolesti".
b) Obecné příznaky
- Únava
Potravinová intolerance se velice často projevuje nevysvětlitelnou únavou, která člověka znenadání přepadne a donutí ulehnout na chvíli do postele bez zřejmého důvodu.
- Chorobná spavost
Tuto chorobu odhalí lékař jen zřídkakdy, neboť nemocný o ní většinou nehovoří. Někteří nemocní, ať malí či dospělí, potřebují k obnově sil spánek v délce deseti až dvanácti hodin.
Tento příznak není typický pro potravinovou intoleranci, ale často ji, a to zvláště u dítěte, doprovází.
c) Kožní příznaky
Liší se podle nemocného i podle typu intolerance.
- Černé kruhy pod očima
"Podívejte, pane doktore, syn má oči přes půl obličeje. Každý den odpočívá, ale není to k ničemu - znovu a znovu se probouzí s kruhy pod očima".
Tato věta, kterou slýcháváme tak často, už by měla upoutat naši pozornost a u daného dítěte bychom měli mít podezření na potravinovou intoleranci. Tento příznak je obtížněji prokazatelný u dospělého, který má hrubší, již časem poznamenanou pokožku.
-Ekzém: setkáváme se s ním především u dětí, které trpí intolerancí na kravské mléko nebo na cukr. Kožní lékaři ekzém vyvolaný požitím určité potraviny často popírají, avšak v praxi se s ním běžně setkáváme.
- Vypadávání vlasů: i plošně rozptýlené. Vlasy vypadávají rychleji, než je běžné. Může dojít i k celkovému vypadávání: vypadnou nejen všechny vlasy, ale i řasy, obočí a ochlupení. Celková alopecie je u mužů i žen ve všech západních zemích stále častější. Setkáváme se též s vypadáváním částečným.
Přibližně před čtyřmi lety ke mně do ordinace přišla asi padesátiletá žena s problémem vypadávání vlasů. Od věku dvaceti let trpěla ložiskovitou plešatostí, o níž se obecně soudí, že má nervový původ. Na hlavě měla kulatou plošku bez vlasů asi o průměru sedm centimetrů. Tato žena již prošla rukama mnoha kolegů kožních lékařů, avšak bez jakéhokoli výsledku. Ke mně přišla na radu jedné ze svých přítelkyň.
Prostřednictvím vylučovacího stravovacího režimu podle doktorky Elleny Grantové jsem zjistil potravinou intoleranci na oleje jako takové a předepsal jsem jejich vyloučení ze stravy. Na kontrolu přišla po třech měsících. Vlasy zase začaly normálně růst. V průběhu čtyř následujících let na dané plošce vypadaly vlasy jen jednou, a to na přechodnou dobu - když tato žena neodolala a konzumovala olejovou salátovou zálivku.
- Kopřivka: kopřivka jako reakce na sluneční záření neboli lucitní kopřivka často souvisí, jak ještě uvidíme dále, s intolerancí na mléčné výrobky.
d) Bolestivost
Jedním z význačných příznaků potravinové intolerance je migréna. Měli bychom však spíše hovořit o migrénách, neboť jich existuje celá řada.
Některé z nich, velmi těžké, mizí po vysazení určité konkrétní potraviny: kávy, čaje, pomerančů, mléka, vajec apod.
Tyto migrény jsou velmi snadno zjistitelné, pokud daná osoba konzumuje příslušnou potravinu jen příležitostně. Pokud ji však požívá každodenně, intolerance je hůře prokazatelná. To je případ intolerance na obilí (chleba a těstoviny) nebo na pomeranče.
e) Neuropsychické příznaky
- Nervová deprese: nejpozoruhodnější případ intolerance jsem měl možnost poznat minulý rok, kdy mi matka přivedla svoji třicetiletou dceru trpící velmi hlubokou depresí.
Byla to matka tří dětí a majitelka obchodu s oděvy. Před čtyřmi lety prožila krátké období duševní skleslosti zapříčiněné vyčerpávající prací. Rodinný lékař jí předepsal Guronsan , aby jí navrátil duševní pohodu. Ona se však oproti očekávání zhroutila a byla nucena navštívit psychiatra, který jí zasadil poslední ránu tím, že jí předepsal neuroleptika, utišující prostředky a antidepresiva. Tato žena trpěla zřejmou intolerancí na kávu (pila čtyři šálky denně) a pravidelně brala předepsaný Guronsan , jehož chemickým základem je kofein a vitamín C.
Poradil jsem jí, aby tyto dvě škodlivé látky vysadila. Měsíc poté se opět vrátila ke své práci a obnovila normální citový život (předtím odmítala po dobu tří let svého manžela).
Samozřejmě, uvedený případ je krajní; potravinová intolerance ale může mít méně zjevné příznaky, jež však člověku působí obrovské obtíže, které jsou - zvláště u dětí - nevysvětlitelné.
- Spazmofilie: často se jedná o intoleranci na mléko, která bude popsána níže.
f) Kardiovaskulární příznaky
- Vysoký krevní tlak
Pan D. váží 110 kg. Je mu padesát šest let a ve své kůži se cítí dobře. Otevřeně, s úsměvem ve tváři mi popisuje svoje obtíže. Po jídle je velmi ospalý, ale především trpí již deset let zvýšeným krevním tlakem, který "nepřestává stoupat i přes všechny ty léky".
Zvýšený krevní tlak není vždy výsledkem intolerance, podezření na tuto příčinu však vzniká v případě, kdy se přidružují trávicí obtíže.
Doporučil jsem mu vylučovací režim a zjistili jsme, že je intolerantní na obiloviny. Poradil jsem mu tedy, aby obiloviny vyřadil ze svého jídelníčku a aby se ukázal po třech měsících.
Pan D. se podle dohody objevil, byl však mimořádně zneklidněný.
"Pane doktore, mám z toho strach. Právě jsem dostal výpověď. Chápejte, v mém věku… Pečlivě jsem dodržoval předepsaný vylučovací režim, ale bojím se, že můj tlak bude v důsledku všech těch starostí vyšší!"
"Položte se na lehátko."
Zkontroloval jsem jeho krevní tlak. Měl 140/80 - tedy hodnotu, kterou mu nenaměřili již několik let.
- Tachykardie
Pětatřicetiletý lékař trpí únavou a srdečními obtížemi. Jeho srdeční rytmus konstantně překračuje 100 tepů za minutu.
"Kromě toho mám ztěžklé nohy a trpím chronickým průjmem", dodává.
Doporučuji mu vylučovací režim.
Zjišťuje, že má velmi silnou intoleranci na obilí a na pivo (noc po požití piva se jeho tep abnormálně zrychluje) a také na whisky.
Jak lze potravinovou intoleranci léčit?
Jediný způsob, jak lze potravinovou intoleranci léčit, spočívá v několikaměsíčním vysazení toxické potraviny. Příznaky popisované nemocným se zmírňují až po několika týdnech.
Vysazení potraviny je jen zřídkakdy definitivní. Nemocný ji může zkusit znovu konzumovat v omezeném množství obvykle po uplynutí několika měsíců a zjistit, zda se staré potíže obnovily. V takovém případě lékař pacienta požádá, aby ve vylučovacím režimu pokračoval.
Režim, který je dlouhý a nepříjemný, je nutno nemocnému jasně vysvětlit. Vysadit danou potravinu na několik měsíců není jednoduché. Situaci komplikuje skutečnost, že jde většinou o potravinu oblíbenou. To je paradox potravinové intolerance: nemocný miluje potravinu, která je pro něj toxická.
Zároveň se předepisuje zinek. Podle prací Elleny Grantové je s potravinovými intolerancemi, bez ohledu na typ příslušné potraviny, spojen nedostatek zinku. Tato kůra je však krátká - trvá jeden, maximálně dva měsíce.
Z knihy Raphaela Nogiera "Ce lait, gui menace les femmes..."