Proč ani dnes – navzdory vědeckým poznatkům – nezaznívá jasný hlas o tom, co je zdravé a co nikoliv?
I když se stále více prosazují objektivní vědecká fakta, tak přesto zájmy výrobců drahých potravin se pomocí peněz stále prosazují a způsobují, že všechna doporučení odsuzují maso mnohem méně, než by si ve skutečnosti zasloužilo.
Druhý důvod je tento. V minulosti byly hlásány určité nesprávné zásady. Vědci, kteří byli v té době ve vedoucím postavení, zůstávají již po zbytek života poznamenáni těmito nesprávnými zásadami. Buď je totiž hlásali vědomě v zájmu výrobců drahých potravin, v tom případě vedou ústupový boj a snaží se stále alespoň v určité míře ty drahé potraviny dále propagovat. Nebo, a to je mnohem častější, skutečně těm mylným zásadám věřili. V tom případě nejsou obvykle schopni se z tohoto ovlivnění vymanit. Cestu ke správným zásadám tedy můžeme vidět tak, že se pohybujeme od původního naprosto nesprávného závěru - jezte hodně masa, k objektivnímu faktu - zhodnocení všech souborů údajů dohromady ukazuje, že nejmenší výskyt civilizačních nemocí je při nejmenší spotřebě masa. Čili při spotřebě masa nulové nebo blízké nule.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu