Kdy se dá mluvit o počátcích vědy o výživě?
Mezi první a druhou světovou válkou byly také poprvé shromážděny rozsáhlé soubory údajů, které ukazují, že pouze tam, kde je vysoká spotřeba živočišných tuků, resp. cholesterolu, resp. živočišných potravin, tam je vysoký výskyt nemocí způsobených sklerózou cév, např. infarktu myokardu.
Až do té doby převládaly zcela zmatené názory na vztah výživy ke zdraví. V podstatě, co koho napadlo, tak to prohlásil, a pokud se náhodou jednalo o uznávaného člověka, tak jeho naprosto nepodložený názor mohl získat značný věhlas. Kromě toho naprostá většina lidí si vůbec neuvědomovala, jak silný vliv má výživa na zdraví, resp. na choroby, které můžeme nazvat civilizační.
Již v té době se však objevuje jedna jasně formulovaná závislost. Nějakou „náhodou“ jsou za zdravé označovány právě ty potraviny, které jsou velmi drahé, tedy na kterých se dá dobře vydělat. Jako nezdravé, resp. málo hodnotné, jsou pak označovány potraviny, které jsou levné, čili na kterých se dá málo vydělat.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu